7 Lessons Blog Cover Image   Bulgarian

7 урока, които научихме докато разработвахме изцяло нов продукт

С настъпването на новата 2016 година, ние от екипа на Join The Players, решихме да погледнем назад и да оценим работата си през изминалата година. Минахме през много трудности и изпитания, свързани с различни проекти и се насладихме на успехите и триумфите си. Силно вярваме, че да отбележим важните моменти би било безсмислено, ако не направим и нужните изводи от тях.

В следващите редове, ще споделим с теб, нашия читател, седемте най-важни неща, които научихме през изминалата година, разработвайки изцяло нов продукт. Моля, не възприемай написаното като морализаторство и догма – ние продължаваме да се учим ежедневно, а като опит за оценка и споделяне на изминатия от нас път.

1. Бъди гъвкав

Първоначално, докато разработвахме системата на Join The Players, използвахме камерите на Go Pro като част от продукта ни. Бързо разбрахме, че ако искаме да изградим силен и качествен бранд, се нуждаем от собствена камера, която да отговаря на критериите ни.

След известно време разработка, инсталирахме първата версия на новата камера и почти веднага забелязахме как това се отрази на качеството на записите и времето за инсталация. Въпреки че бяхме размишлявали над редица фактори, с които да подобрим продукта, до този момент те бяха само на хартия. Най-правилното решение бе да изпробваме камерата в реални условия и да градим изводите си, базирани на реална информация.

Само 2 седмици след инсталацията, някои от най-нужните промени бяха очевидни. Забелязахме, че бе важно да оптимизираме големината и ъгъла на записите, тъй като това би се отразило пряко на скоростта за качване на видеото, както и качеството на картината. След още няколко теста и итерации, намерихме златната среда!

Product development camera case image

Урокът: Изпробвай продукта си в реални условия при първа възможност. Това ще спести много време в разработката и ще помогне да откриеш силните и слабите му страни.

2. Бъди компетентен

Обгради се с хора, които имат опит или достатъчно желание да се учат и развиват. Намери най-подходящите, които да допринесат за екипа и създай атмосфера, която им помага да се развиват.

В старт-ъп средите е наистина трудно да се дефинира подробна и детайлна работна харакетеристика. Хората в екипа трябва да бъдат с опит в работа по различни задачи и проекти от различни направления. Все пак, не забравяй, че не винаги най-опитните кадри са най-добрия избор. Ако характерът на даден човек не пасва в екипа, ще бъде трудно той да разгърне пълния си потенциал.

За щастие, ние осъзнахме това бързо и успяхме да създададем няколко екипа от хора с допълващи се умения. Това се отрази позитивно не само на работата помежду ни, но и на цялостните резултати на компанията.

Join The Players Team Photo image От ляво на дясно: Георги, Николай, Антон, Невен и Мишо (зад камерата: Добрин, Dian и Христо)

Урокът: Създай екип от хора с допълващи се умения и характери, за да създадете здравословна работна среда.

3. Бъди верен на принципите си

Независимо дали става дума за маркетинг или продажби, бъди смел, упорит и се бори за това в което вярваш. Професионалисти и от двете сфери на работа ще се съгласят, че постоянството е един от най-силните фактори за успеха. Било то да гониш онзи специален клиент или да организираш следващата си голяма кампания - остани верен на себе си и на начина, по който искаш да ви възприемат. Отнасяй се към клиентите си с уважение и почтенност и се опитай да разбереш тяхната гледна точка. В човешката природа е да бъдем реципрочни към начина, по който се отнасят с нас. Замисли се как би се почувствал в сходна ситуация. Докато градихме продукта си, имахме редица трудни моменти, както в сферата на маркетинга така и в тази на продажбите. Потребителите трудно виждаха ползите от продукта, а търсенето на нови клиенти ставаше все по-трудоемко. Въпреки това, именно постоянстово ни помогна да ги преодолеем.

Урокът: Бъди последователен в действията си, остани верен на марката си, но също така и бдителен за потенциалните лоши практики.

4. Признай грешките си Product development process Image Не попадай в позицията да следваш сляпо нещо, което очевидно е в ущърб на бизнеса ти. Ние минахме през редица промени при разработването на продукта, като преразгледахме слабите си страни.

Направихме някои грешки поради липса на опит, а за други, това просто не беше точното време. В крайна сметка се оказа, че тези неуспехи всъщност се превърнаха в полезни изводи, тъй като ние фокусирахме вниманието си към тях и внимателно ги анализирахме.

Един от проектите, за които бяхме най-развълнувани бе Join The Players Competitions. Това е инициатива, където играчите могат да направят кратки репортажи от най-добрите си разигравания и да ги публикуват в класацията „Гол и Спасяване на Месеца“. На пръв поглед, всичко изглеждаше чудесно. Оказа се, че потребителите срещат проблеми с използването на инструмента за създаване на репортажи, както и с публикуването му. Системата за гласуване, където се въвеждаха гласовете за фаворитите, също се оказа доста объркваща.

След като организирахме състазания в рамките на 3 месеца, потребителският интерес спадна до критичен минимум. Зададохме се множество въпроси - дали хората просто не са заинтересовани или наградите са прекалено малки? Оказа се, че проблемите идваха не само от лошия UI, но и от съдържанието на наградния фонд. Следвайки инициативата в продължание на повече от 3 месеца, решихме да анализираме резултатите и да дискутираме следващите стъпки. Заключението бе, че идеята е страхотна, но има нужда от промени в изпълнението. Вследствие на това, замразихме проекта и се фокусирахме върху по-важни задачи.

Урокът: Не харчи твърде много време и пари над проекти, които се оказват недоходоносни. Признай грешката си, направеи нужните изводи и продължи напред.

5. Анализирай Manage track evaluate image

Анализирай всичко: пазара, конкуренцията и проектите си. Бъди разумен в решенията си и не позволявай на емоциите да ти пречат. Данните могат да помогнат да осъзнаеш кое работи и кое не. Поставяй срокове на всички проекти и разпределяй отговорностите ясно за всеки член на екипа. При добра организация, работата по проектите ще върви по-гладко.

Един от най-големите проблеми на повечето инициативи е, че често един или повече от членовете на екипа нямат ясна представа за това, което трябва да свъшат. Проблемът не е в уменията им, а в самата комуникация помежду им. В нашия екип за това се грижи Ники. Не може да се отрече, че имаме страхотен късмет, защото той е неуморим в мисията си и рядко се случва да има нужда от повторни дискусии. Няколко от основните методики, които използваме на екипно ниво са:

  • 1-часови седмични срещи, всеки понеделник
  • 5 минутни дневни екипни срещи
  • Таблица с приоритети на всеки екип

На пръв поглед тези практики може да ти се струват времеотнемащи и скучни, но ако им дадеш шанс, ще видиш позитивите в много скоро време.

Урокът: Имай вяра в действията си, но не пренебрегвай статистките. Внимателно анализирай всичко и правете конструктивни заключения и корекции.

6. Давай 110% от себе си European Mini Football Championship JTP Image

Какво е възможно е само въпрос на възприятие - с достатъчно желание и усилия всичко може да се направи. Независимо дали работиш в Start up или във вече установен бизнес, давай максимума от възможностите си. В края на всеки ден аз се чувствам много по-добре, когато имам усещането за удовлетворение и успех. И тук не става дума за това колко напрегнат и изнервящ е бил денят, а за цялостната тежест и важност на свършената работа.

Едно от най-големите ни постижения през изминалата година бе спонсорството на Европейското първенство по Мини-футбол. Дълго време работихме върху този проект, за да стигнем до реализацията му, но всичко си заслужаваше, тъй като усещането след финала бе неописуемо, а и успяхме да разпространим идеята си извън България. Много от вас ще попитат: "Ами ако работата ми е наистина скучна и повтаряща се?", на което ще отговоря: "Вие или подценявате себе си и работата си, или това не е точното място за вас".

Урокът: Ще си позволя да цитирам Колин Пауъл по този въпрос:

"За да стане една мечта реалност, не е нужна магия, а труд и отдаденост.“

7. Бъдете честни

Нищо няма по-голямо значение за инвеститорите, клиентите и екипа ви от това, да бъдеш честен с тях.
Признай грешките си, но избягвай да се поставиш в позицията на страдалец и да се извиняваш постоянно – никой не обича ревльовци. Бъди смел и покажи, че си взел поука и си готов да се реваншираш.

Един силен бранд, въпреки грешките си, може да пожъне позитиви от тях, като покаже характер и желание за промяна.

Урокът: Честността е най-добрата политика.

Това са седемте най-важни урока, които научихме през изминалата година. Надяваме се, че нашият пример ще ти помогне, защото както добре знаем –

“Умният човек се учи от грешките си, а мъдрия от тези на другите”.

Има ли нещо, което сме пропуснали? Сподели своето мнение и опит в коментарите.

До скоро!

LinkedIn
{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}