P61019 140251%5B1%5D2

Когато не само победата е от значение


Понякога ни се струва, че единствено победата е важна, но спортът е толкова повече. Защото независимо дали го практикуваме за здраве, за да се съберем с приятели, или за да разтоварим след дългия ден – емоцията винаги я има. Дори без победа.

Поговорихме си с Илия. Той е предприемач, който инвестира времето си в развитието на аматьорския спорт в България. Тренирал е футбол в по-ранните си години, като повечето от нас, но неприятна контузия прекратява стремежа му за професионална кариера.

Харесай страницата ни във Facebook и ще получиш зелен картон.  

Представи се с няколко думи, с какво се занимаваш?

Казвам се Илия Ангелов и съм създател и, вече 9 години, главен организатор на Аматьорска Мини Футболна Лига.

Огромен фен съм на футбола. Наскоро се замислих, че по цял ден се занимавам с лигата, ритам при всяка възможност, а като се прибера гледам мачове от големите първенства или разпускам като цъкам на PlayStation - пак футбол. 

Как реши да създадеш АМФЛ?

Идеята въобще не беше да правим лига. Беше 2007 г. С един приятел бяхме в Борисова градина и видяхме, че на съседно игрище играят мач. Двата отбора си имаха екипи, а имаше и съдия. Супер много се впечатлихме и решихме и ние да направим отбор, с който да участваме в тази лига. Кандидатствахме два пъти за приемане, но и двата пъти ни отказваха, защото не отговаряхме на всички изисквания, което ме ядоса доста. Поглеждайки назад, това е най-голямата услуга, която са ми правили.

Заедно със Светлин Цветков, решихме да направим лига, в която човек да може да участва лесно, а и нашият отбор да има къде да играе. Започнах да проучвам как може да се създаде лига с минималния бюджет, с който разполагах, и през 2008 г. стартирахме с 13 отбора. 5 от тези 13 отбора се състезават все още, вече 9-ти сезон.

 14670629 1147266768660214 5562905444527785312 n

 

Какво те кара да го правиш?

Като дете тренирах футбол, но така и не достигнах до някакво постижение като медали или награди. Исках да създам лига, в която хората да се чувстват добре, да им е организирано и максимално много хора да могат да получат награда. Целта ми е всичко да е перфектно изпипано и да е лесно за участие. 

Какви емоции ти носи футболът?

Разтоварва ме от ежедневието, носи ми тонус и е чудесен повод да се виждам с приятели. 

Какво научи за всичките тези години?

Не трябва да се стремиш да правиш организацията на аматьорска лига като тази на професионалните шампионати. За да се чувстват хората добре, трябва да се улесни максимално организационният процес, така че участието на всички да е максимално безпроблемно, а също и лесно да отговарят на изискванията за участие, които лигата има. 

Как си представяш перфектния турнир в бъдеще?

От организационна гледна точка вече го има – Шампионска лига. Там е ясно разписано кой се грижи за всеки детайл. Стремя се да създам екип, който да е готов за организиране на мач от топ ниво. Разбира се, огромно значение има бюджетът, така че в бъдеще целите са екипът и бюджетната рамка да са на нивото на професионалните лиги. 

14448995 1127429070643984 4213230494408296700 n

Искаш ли да кажеш нещо на спортните ентусиасти?

Не се отказвай. Прави всичко за удоволствие, а не за да избиваш комплекси. 

Може ли да довършиш изречението: „Играй си играта, защото...“

Играй играта си, за да те кефи!

Виж повече на www.jointheplayers.com

 

 

 

LinkedIn
{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}